מילון מונחים - נדל"ן
- אישור עקרוני: אישור ראשוני ולא מחייב שנותן מושג על גובה ההלוואה שיכול להיות
- שהושג.
- ביטוח: אמצעי להבטחת פיצויים על ידי גוף במקרה של אסון כגון: אובדן רכוש עקב גניבה/שריפה ואובדן חיים. הביטוח מתאפשר באמצעות הפקדת כספים למבטח, המשמשים לפיצוי הנפגע בעת האסון.
- ביטול דיור: הודעת הבנק לרשם השכונות על מחיקת זכויות הלווה בנכס, לאחר שהלווה עמד בכל התחייבויותיו כלפי הבנק וסרה את ההלוואה, או רשם משכנתא בלשכת רישום המקרקעין.
- בַּעֲלוּת: הזכות להחזיק, להשתמש ולבצע כל עסקה או פעולה משפטית המותרת על פי חוק.
- גרירת משכנתא: החלפת הנכס המשועבד בבנק כבטוחה להלוואה, בנכס אחר שישועבד לטובת הבנק.
- דמי מפתח: תשלום חד פעמי, שהוא חלק קטן ממחיר הנכס, המשולם בעת רכישת זכויות בנכס.
- הבטחת דמי רישום: אגרה שנקבעה על ידי משרד המשפטים לרישום המשכון בפנקס השכונות.
- הודעת משקון: הודעה חתומה של בעל הנכס, אותה מעביר הבנק לרשם השכונות, המעידה כי בעל הנכס מממש את זכויותיו בנכס הנקוב בהודעה ובמשך התקופה הנקובת בהודעה, לטובת הנושה (הבנק). ), ומבקש מהרשם להירשם בהתאם. הודעה זו נחתמת כבטוחה להלוואה ומאפשרת לבנק את הזכות לממש את הנכס אם וכאשר הלווה לא יעמוד בהתחייבויותיו.
- הלוואה עומדת: הלוואה שהלווה אינו מחויב בתשלומים בגינה לתקופה מוגדרת מראש.
- הלוואת גישור: הלוואה לתקופה קצרה יחסית (כשנתיים), שנועדה לגשר על הפער בין מועד התקבולים ממכירת דירה למועד התשלומים לרכישת דירה חדשה.
- הלוואת זכאות: הלוואה הניתנת מכספי תקציב המדינה, שתנאיה נקבעים על ידי משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר. ההלוואה ניתנת על פי תעודת זכאות שמונפקת על ידי משרד הבינוי והשיכון, המפרטת את היקף הזכאות ותנאיה.
- הסבת ביטוח: שעבוד זכויות הלווה, אשר מבוטח שלא בבנק, לטובת הבנק.
- הסרת השעבוד: מחיקת רישום שיעבוד על נכס, שנרשם לטובת הבנק, לאחר סילוק ההלוואה שבגינה שימש הנכס כבטוחה.
- הערת אזהרה: רישום בספרי המקרקעין (ראה טאבו), שנועד לציין כי על קרקע או מקרקעין מסוימים (דירה, משרד וכדומה) בוצעה עסקת מקרקעין שאינה מאפשרת המשך עסקאות, אלא עם הסכמת יוזם רישום השטר.
- זיכרון דברים: – הסכם ממוקד בכתב שנחתם בין צדדים לעסקת מקרקעין עד לחתימת חוזה מפורט ביניהם, וכל עוד החוזה לא נחתם יש לו תוקף מחייב לכל דבר ועניין.
- חוזה שכירות: שכירות לתקופה של יותר מחמש שנים (ראה שכירות).
- חכירה לדורות: שכירות לתקופה של יותר מעשרים וחמש שנים (ראה שכירות).
- טאבו: לשכת רישום המקרקעין, המפרטת את פרטי המקרקעין בישראל וזכויותיהם.
- טופס של ₪: טופס שבאמצעותו צדדים לעסקת מקרקעין מחויבים לדווח על העיסוק לרשויות מיסוי מקרקעין תוך תקופה הקבועה בחוק.
- יכולת החזר: מידת יכולתו של הלווה לעמוד בסכום ההחזר החודשי של ההלוואה, לאורך זמן, כפי שנגזר מסך מקום הפנוי שלו ואומדן הוצאותיו השוטפות.
- לוח שפיצר: לוח סילוק קו ישר, אשר מעריך את סכום ההחזר החודשי הקבוע.
- מדד מחירים לצרכן: מדד המשקף את השינויים החודשיים בעליית מחירי הסחורות והשירותים, שהוא סל צריכה משפחתית ממוצעת. מדד המחירים לצרכן מתפרסם ב- 15 לחודש.
- מדד דיור: מדד המשקף את שונות המחירים בענף הדיור.
- פורקס: מטבע חוץ, מטבע שהונפקו על ידי מדינה זרה.
- מימוש נכס: מכירת נכס משועבד לטובת הבנק לפירעון חוב הלווה.
- מס מכירה: מס המוטל על מכירת זכות בקרקע ומחושב כאחוז מסוים ממחיר העסקה. גם דירת מגורים הפטורה מתשלום מס שבח פטורה מתשלום מס זה.
- מס רכישה: מס המוטל על קונה זכות במקרקעין.
- מס שבח: מס המוטל על רווח הון שצמח מעליית ערך הנכס בין מועד הרכישה למועד המכירה, ושולם בעת המכירה. (כאשר הדירה משמשת למגורים, מס זה פטור)
- "פרי פטו": פירושו "דרגה שווה". שעבוד הקרקע למספר נושים. השעבוד יכול להיעשות בדרגות שונות. אם נרשמה משכנתא ראשונה לבנק א' ומשכנתא מדרגה שנייה לבנק ב' –, בנק א' יפרע את חובו ממימוש הנכס ורק ח"כ יפרע לבנק ב' את חובו מהסכום הנותר, אם משכנתא. רשום ברמה שוות ערך לשני הבנקים – אז יפרעו שניהם יחד את החוב ממימוש הנכס, בהתאם לגובה המימון שנתנו.
- נדל"ן: קרקע, הכל בנוי ונטוע עליה וכל השאר המחובר בה הוא חיבור של בלתי נפרד מחובר קבוע .
- משכנתא: אחריות נכס מקרקעין שנעשה על ידי בעל הקרקע לטובת הבנק, כבטוחה להלוואה.
- ריבית: התשלום הכספי ששילם הלווה למלווה בגין מתן הסמכות להשתמש בכספו לפרק זמן מוגדר.
- ריבית אפקטיבית: הריבית השנתית, שלוקחת בחשבון גם את הריבית שנוספה בתקופת ההלוואה.
- ריבית: ריבית נצברת, ריבית נדחית לאורך זמן ואינה משולמת באופן שוטף, אלא מצורפת להלוואה המקורית לצורך חישוב יתרת ההלוואה לאותה נקודת זמן.
- ריבית פריים: הריבית שנקבעה אחת לחודש על ידי בנק ישראל. ריבית זו היא הריבית הבסיסית לאשראי לא צמוד. נגיד בנק ישראל מודיע על הריבית ביום שני הקודם ליום חמישי האחרון של החודש, ורק ביום חמישי נכנס השינוי לתוקף.
- רשם המקרקעין: אחראית לשכת רישום המקרקעין במשרד המשפטים, שתפקידה לקיים רישום זכויות, בעלות, חכירה ושעבוד במקרקעין, מידע זה זמין לציבור.
- השכרה: זכות הניתנת בתמורה להחזקה ושימוש בקרקע שלא לצמיתות.
- מעשה: מסמך המעיד על מכירת זכות בעלות בנכס, חתום על ידי הצדדים לעסקה ומשמש אסמכתא לרישום זכויות הבעלים החדש בלשכת רישום המקרקעין.
- פּרֶמיָה: תשלום חודשי / שנתי בתמורה לכיסוי ביטוחי המעוגן בפוליסה. פרשנות נוספת - סכום כסף או שווה ערך לכסף שניתן כתוספת לערך הנקוב של מניה
פרשנות נוספת - סכום כסף או שווה ערך לכסף שניתן כתוספת לערך הנקוב של מניה לדוגמה אם יש לנו מניה שמניבה תשואה של 2% על הערך הנקוב שלה, הפרמיה תהיה הערך הכספי של שני האחוזים הללו. - פרומיל: אחד לאלף, אלף אחוז. הפרומיל משמש לסיוע בחישוב תשלום הביטוח (פרמיה). לדוגמא – כיום התשלום השנתי של ביטוח רכוש מחושב לפי 2.1 פרומיל מסכום הביטוח (פחות או יותר), כלומר אם ניקח את סכום הביטוח ונכפיל אותו ב-0.0021 נקבל את התשלום השנתי
- הערת אזהרה: ניתן להסביר את הרעיון של הערת אזהרה על ידי מטרותיו.
להערת אזהרה יש כמה מטרות:
האחת: להתריע וליידע את כל העולם על הקרקע המסוימת בה נרשמה הערת אזהרה בפנקס המקרקעין, כבר קיימת התחייבות של בעל המקרקעין לעשות (או להימנע מעשיית) עסקה, כגון: מכירת דירה, למכור הרבה, להתחייב למשכן לבנק וכדומה. לכן, כל מי שרוצה לבצע עסקת מקרקעין ומוצא שנרשמת הערת אזהרה, טוב היה אם יברר תחילה את התוכנה על ידי עיון במסמך ששימש. כבסיס להערה.
שנית: למנוע מבעל מקרקעין שהתחייב לעשות עסקים עם קונה א' לעשות, אם כן, עסקה סותרת (השאלה מהי עסקה סותרת היא שאלה בפני עצמה שאינה המקום לדון בה) באותה מידה. מקרקעין עם קונה ב' רישום הערת אזהרה לטובת קונה א' נותן לו את הביטחון כי רישום המקרקעין לא יאשר עסקה סותרת עם אדם אחר ללא הסכמתו הפוזיטיבית של א', או ללא צו בית משפט.
שלישית: להגן על הקונה מפני עיקול, פשיטת רגל או פירוק של בעל הקרקע (במקרה של תאגיד).
בפועל, יש מגוון רחב של הערות, חלקן לפי חוק המקרקעין, וחלקן לפי חוקים אחרים, כגון: הערה על הצורך בהסכמת צד ג' לביצוע עסקה, הערת הגבלת כשירות, הערת ביטול. /ייפוי כוח, הערת נאמנות ועוד.
כניסת משתמש
אין לך חשבון? הירשם